Indianapolis 500

Ik kijk al heel lang Formule 1 maar naar alle Amerikaanse racekampioenschappen een stuk minder. Deels omdat de uitzendtijden vaak midden in de nacht zijn en ten tweede omdat er nauwelijks een Nederlander aan mee doet. Dan blijft het toch de ver van mijn bed show. Toen Arie Luyendijk de Indianapolis 500 voor de eerste keer won kreeg ik pas door hoe enorm groot de Indianapolis 500 is en wat voor een spektakel de Amerikanen er van maken.

Later probeerde Robert Doornbos nog een paar jaar in de Indycar series en toen pas had ik door dat de Indycar niet alleen op ovals worden verreden maar ook op “echte” circuits. Wat me ook opviel was dat er blijkbaar rijders zijn die niet meedoen aan het Indycar kampioenschap maar vooral, al is het maar één keer, deze race een keer willen winnen. De hele maand mei staat in het teken van deze race.

Het Indianapolis 500 circuit is 4x naar links en dat 200 ronden lang. Afstand: 500 miles

De Indianapolis 500 is een echte ovalrace inclusief minstens 6 pitstops. Meestal nog meer omdat er regelmatig ongelukken gebeuren waardoor de race even geneutraliseerd wordt. Daar kan je met je taktiek nog op gokken om zo voordeel uit de situatie te halen door eerder te stoppen en te hopen op een gele vlag situatie.

En voor mij geldt: het is veel leuker kijken als je een favoriet hebt en in dit geval een jonge talentvolle Nederlander, Rinus van Kalmthout. Omdat de Amerikanen zijn achternaam niet lekker kunnen uitspreken hebben ze er maar Veekay van gemaakt.

Rinus Veekay met racenummer 21

Rinus behoorde in 2021 zeker tot de favorieten. Hij doet het goed in het kampioenschap en wist zelfs de laatste race voor de Indianapolis 500 te winnen voor oud Formule 1 coureur  Roman Grosjean. Hij wist zich voor de Indianapolis 500 zelfs te kwalificeren op de eerste startrij.

Tijdens de race zat hij constant voorin. Hij leidde zelfs de race in 32 van de 200 ronden. Alle pitstops gingen goed op de laatste na waardoor hij wat terug zakte. Uiteindelijk werd hij keurig 8ste en heeft laten zien dat ie in de toekomst zeker nog wel kans maakt de Indianapolis 500 een keertje te winnen. De winnaar van deze editie was 46 jaar oud, Rinus in nog maar 20, kansen genoeg zou je zeggen. 

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp