Grand Masters de Petanque 2012

Een van mijn meest memorabele toernooien is toch wel de Grand Masters de Petanque van 2012. Voor Nederlandse begrippen een aantal jaar het meest prestigieuze toernooi van het jaar. In de beginjaren alleen toegankelijk voor Ere-klasse en Hoofdklasse spelers, op uitnodiging. Zat het toernooi van 32 teams dan nog niet vol werd het aangevuld met selectieteams van  de dames en jeugd.

In 2012 zou ik eigenlijk niet meedoen maar in de loop van de middag komen kijken. Ik zit in de ochtend in de huiskamer nog wakker te worden toen mijn telefoon ging, Kees Koogje aan de lijn. Nog net voordat ik opnam zag ik dat Mark Norder mij de avond ervoor ook al had gebeld. Toen had ik al een vermoeden waar het heen ging. Hun derde speler had op het laatste moment moeten afzeggen en waren druk op zoek naar een invaller. Omdat ik toch al zou kijken moest ik alleen snel regelen dat ik vervoer had zodat Nettie in de middag kon komen kijken, en dan kon ik weer met haar mee terug rijden. Gelukkig speelde Dennis Nootenboom die dag ook dus het was snel geregeld.

Het is best bizar hoeveel ik nog weet van die dag. Het was de hele dag fris (begin mei) en dat werd in de middag niet beter. De eerste partij tegen de damesselectie ging voortvarend. Mijn plaatsen was bijzonder goed en ondanks dat Mark en Kees nog wat opstartproblemen hadden wonnen we toch dik. Helaas zou mijn plaatsen niet de hele dag zo goed blijven, maar ik gooide genoeg nuttige boules waar Kees en Mark wel wat mee konden.

Beeld uit de finale waar we moesten spelen met gekleurde boules

Herinner me nog een situatie waar ik een bal voor de but moest leggen tijdens een van beide partijen aanvallend mene. De tegenpartij werd hiermee behoorlijk aan het twijfelen gebracht. We stonden 8-12 achter en zij besloten toch te gaan schieten. Frank Schepers schoot mis maar raakte wel een van hun boules in het achterveld waardoor voor ons ineens een kans ontstond een grote mene te maken. Kees schoot twee blijvers en we gingen van 8-12 naar 13-12.

Ik had nu 1 goede partij gegooid en twee nuttige maar die konden beter. Gelukkig was ik in de halve finale weer bijzonder op dreef. Bijna alle boules waren goed of bleken goed genoeg.

Daarmee de finale gehaald en al de hele dag als pointeur gespeeld. Echter de finale begon ik erg slecht. Kees schoot niet lekker en Mark deed wat hij kon om steeds de schade te beperken, maar het leek een kansloze missie. We stonden toen al 5-14 achter maar gelukkig ging de finale tot 15 punten. Het was wel duidelijk dat we moesten wisselen, ik ging als milieu spelen en Mark plaatsen.

Ik moest schieten in de finale

We hadden meteen een goede mene maar de tegenpartij had met zijn laatste boule goed verdedigd. Na wat overleg (het was tenslotte matchbal) moest ik op een meter of 9 die bal schieten terwijl Kees ook nog een boule had. Ik weet nog goed hoe mijn eerste schot van de dag mijn hand uit ging en die voelde zo lekker. Het werd een retro waarbij de bal van de tegenpartij opgeruimd werd en we weer op punt lagen. Ik mocht van Kees voor twee schieten en ook die was raak maar minder fraai. Daarmee hoefde Kees alleen maar te plaatsen voor 3. De stand was ineens wat dragelijker 8-14 en we hadden toch een soort van ommekeer in de wedstrijd gebracht.

De menes erop moest ik nog een aantal ballen schieten, maar ook plaatsen. Ineens had ik zoveel zelfvertrouwen gekregen dat in mijn herinnering ik geen foute bal meer gegooid had. Tot het moment dat we nog maar één punt nodig hadden en ik was de enige die nog boules had. Ik realiseerde mij ineens wat er kon gebeuren, namelijk het toernooi winnen. Probeerde zo kalm mogelijk te blijven en het leek een niet al te moeilijke plaatsbal te worden. Toch was de eerste net te kort en rolde te snel de verkeerde richting uit. Nu stond er ineens veel meer druk op maar gelukkig ging het dit keer wel zoals ik het bedoeld had en we wonnen daarmee ook nog.

Op de schouders

In de ochtend niet weten dat je een toernooi gaat spelen en in de avond als winnaar op het podium staan met ruim € 300,– aan prijzengeld en de wisselbokaal.

De bokaal met vorige prijswinnaars
Kees Koogje, Mark Norder en Theo de Fotograaf

Uitslagen:

1e ronde: Denise van Arnhem, Elke van der Linden en Irma Smits 13-2
2de ronde: Arjan Limonard, Jelle Venema en Marco van Saane 13-5
3de ronde: Frank Schepers, Marin Bakker en Mourad el Ansari 13-12
Halve finale: Noël Kempeneers, Essa Agzoul en Erik Telkamp 13-7
Finale: Cedric Brancourt, Patrick Houdiarne en Ferdinand Wiese 15-14

Hier een pagina met alle deelnemers en alle uitslagen, klik hier.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp