Filter taboe?

Op een ochtend zat ik een beetje te surfen op Facebook. Daar heb je allerlei groepen voor gelijkgestemden. Zo is er ook een groep dat heet: Mooie luchten. Daar mag je alleen foto’s posten van een mooie lucht en denk erom niet meer dan 1 per dag.

Soms heb ik het idee dat de eigenaren er meer plezier in scheppen die regels te maken en hebben er een dagtaak aan erop te letten dat iedereen zich ook aan die regels houdt.

Zo af en toe kijk ik naar de foto’s van mooie luchten en nu kwam ik deze tegen.

Degene die deze foto geplaatst heeft (Spaski Schippers) zag een mooie lucht in de buurt van Schiphol. Heel klein in het midden zie je de verkeerstoren. Deze foto voldoet helemaal aan het onderwerp: “Mooie Luchten”. Toch?

Dat vonden de leden van die groep ook, vele vele Likes. Er was er ook iemand die zich afvroeg of dit een filter was. Ik weet niet of dit een standaard filter is maar de fotograaf heeft deze foto zeker bewerkt, bv in Lightroom of een ander programma. Dat kan je goed zien tussen de takken daar is een soort halo’tje ontstaan die daar niet hoort. Dat komt doordat je het HDR effect wil versterken. Dan worden je wolken veel mooier maar dit is een side effect.

Nu zijn er twee soorten fotografen. Diegene die dit verschrikkelijk vinden en diegenen die hier geen probleem mee hebben. Ikzelf heb hier geen moeite mee. Nagenoeg al mijn foto’s zijn bewerkt al probeer ik dat wel subtiel te doen. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer.

Neem deze foto die ik een tijdje als omslagfoto op Facebook heb gehad.

Ook deze kreeg vele likes. In het echt zag het er ongeveer ook zo uit, maar waren de kleuren iets fletser. Daar heb ik wat meer verzadiging in aangebracht. De onderkant waar de sneeuw ligt was een stuk donkerder. Logisch het was vroeg in de ochtend. Die heb ik wat lichter gemaakt. Uiteindelijk heb ik de foto aan de bovenkant en onderkant bijgesneden zodat je een meer cinematic effect krijgt. Volgens mij subtiele “verbeteringen” waardoor ik het een hele mooie foto vind, en vele met mij.

Ik vind filters normaal gesproken geen probleem en bij mij rust er geen taboe op, maar je moet wel proberen het subtiel te doen. Als je te ver gaat, ga dan ook goed te ver, dat levert misschien ook weer leuke foto’s op.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp