De maan fotograferen

Toen ik nog niet een camera had met zo’n enorm zoom bereik heb ik wel eens geprobeerd de maan te fotograferen. Dat was één groot drama. Totaal overbelicht meestal en ook bewogen. Totaal niet hoe hij er in het echt uit zag.

Na wat googlen op de juiste instellingen wanneer je de maan wilt fotograferen kwam ik erachter dat ik een denkfout maakte, en ik niet alleen zo kwam ik achter.

Omdat het donker is denk je de instellingen zo aan te moeten passen aan weinig licht. Maar het licht dat van de maan naar de aarde kaatst is gewoon zonlicht. Daarom moet je juist de andere kant op denken. Dus lage ISO waarde bijvoorbeeld. En behoorlijk in kunnen zoomen is ook wel handig.

Met de Nikon P1000 waren alle instellingsproblemen ineens opgelost. Want op het instellingen wieltje (waar ook de S, A en M stand op staan) is een speciale instelling voor de maan opgenomen.

Dan is het alleen nog maar een kwastie van mikken en klikken. Een statief is nog steeds onmisbaar want als je zover inzoomt zie je de maan gewoon langzaam bewegen. Er zijn zelfs een paar kleuren filters die je kunt instellen.

Het resultaat is uiteindelijk beter hoe donkerder het is. 

Hier wat voorbeelden, maar ik ga het vast nog wel eens opnieuw proberen, te leuk om niet te doen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp