Cintiq 16

Om digitaal te kunnen schilderen heb je toch wel een apparaat nodig waar een digitale pen bij hoort. Als zo’n pen ook nog drukgevoelig is kan het resultaat op echt tekenen of schilderen lijken.

Net als in de echte wereld geldt dan hoe harder je de pen op het scherm drukt hoe dikker de lijn wordt. Als je een tekentablet wilt aanschaffen let hier dan op.

In het geval van de Cintiq 16 heb je een scherm dat je aansluit op de computer met een hdmi kabel. De tablet moet dan ook op het stroom worden aangesloten. Als je hem aanzet moet je er op de computer alleen voor zorgen dat het beeldscherm gedupliceerd wordt. De pen kan je dan gebruiken als muis.

 

In een teken of schilderprogramma is de pen dan een kwast of potlood met alle eigenschappen die daar bijhoren. Hoe mooi de lijnen worden hangt dan af van de kwast (brush) die je gebruikt. Deze kun je zelf maken maar ook gratis van internet halen. Wil je betere kwaliteit zal je moeten betalen.

De tablet op een standaard

Ik heb lang getwijfeld of ik een tekentablet zou kopen en zo ja welke dan. Schilderen leek mij altijd erg leuk om te doen maar zo’n gedoe met  verf en kwasten. Als je klaar bent met schilderen moet je ook alles weer opruimen, en ik ken mezelf.

Uiteindelijk wilde ik er wel aan en er bleek een enorm verschil in prijs te zijn. Er zijn tablets die je niet hoeft aan te sluiten op een pc. Daarmee zou je buiten kunnen zitten zolang er maar stroom is. Ook maakt de kwaliteit van het beeldscherm nogal wat uit.

Badende vrouw, gemaakt op de Cintiq 16

Uiteindelijk kwam ik op de Cintiq 16 uit. Deze was goed te betalen ten opzichte van een groter en beter scherm, dat scheelt honderden Euro’s. Je hebt ook de Cintiq 16 pro en daarvan is het scherm beter, vooral helderder.

Na de tablet een tijdje gebruikt te hebben zie je het verschil niet meer zo. Daarnaast staat de laptop in de buurt waarop je de kleuren wel goed ziet.

Wel is het handig van elk teken programma de belangrijkste toetsenbordcombinaties te kennen en gebruiken, dat werkt toch een stuk prettiger en sneller.

Ik ben heel blij met de Cintiq 16 al gebruik ik hem nog veel te weinig.

 

 

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp