Baku, bizarre wedstrijd

Je snapt er niets van. Het lijkt een heel saai circuit maar elk jaar gebeurd er wel iets. Veel rechte stukken met 90 graden bochten en een rondje om de oude stad.

Toch gebeurde er zowel in de trainingen als in de kwalificatie ongelooflijk veel. Bijna alle coureurs gingen er wel een keer af of mistte een bocht. En hier geldt in de muur is einde oefening.

Dan verwacht je een race met veel incidenten, maar juist in de race zocht niemand de muur op. Iedereen was goed gewaarschuwd. Opvallend was dat Leclerc weer het snelste was, net als in Monaco maar ook dit keer werd de kwalificatie vroegtijdig afgebroken. Zelf wist ie ook wel dat ie niet de snelheid had van Red Bull en Mercedes. Hamilton kon hem op het rechte stuk met gemak voorbij toen de DRS nog niet open mocht.

Al met al werd het een mooie race met een superstart van Perez die opschoof naar de derde plaats uiteindelijk, komend vanaf P7. Er waren geen incidenten en na de eerste pitstops lagen de Red Bulls van Verstappen en Perez op één en twee. Hamilton als derde kon ze maar ter nauwer nood volgen.

Ineens werd het een stuk spannender want Stroll kreeg een klapband. Ogenschijnlijk uit het niets. Dit was mazzel voor Vettel want die had net gewisseld en kon de race als 4de gewoon uitrijden. Groot succes voor Austin Martin.

Nadat de safetycar weer uit de baan was ging de race weer gewoon door met Verstappen op P1 die langzaam wegliep van Perez. Perez op zijn beurt kon opnieuw Hamilton goed achter zich houden.

Met nog maar een paar ronden te gaan kreeg ook Verstappen een klapband, opnieuw uit het niets. Volgens de opgave van Pirelli had hij de wedstrijd op die banden uit kunnen rijden. Erg zuur voor Verstappen die een mooie voorsprong had kunnen nemen in het wereldkampioenschap.

Alle auto’s  moesten weer naar binnen en mochten hun banden wisselen voor de zekerheid. Toch kwam er opnieuw een herstart. Vanaf de grid een kleine sprint race van maar twee ronden. Wie als eerste door de eerste bocht kwam zou winnen.

Hamilton had een superstart en zat al voor bocht 1 een halve auto voor Perez. Hamilton was zo bezig geweest met rembalance en andere dingen dat hij vergeten was deze weer terug te zetten. Dus geen remmen en schoot hij rechtdoor. Perez kon hem goed ontwijken en kon daarmee de race winnen.

Vettel schoof hiermee op door het uitvallen van Hamiltom en eerder al Verstappen naar de tweede plaats. Gasly werd derde.

Door het uitvallen van Hamilton was dit voor Verstappen een gelukje bij een ongeluk al had hij liever gewonnen en zijn voorsprong in het kampioenschap vergroot.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp