Amsterdamse Waterleiding duinen

Het was weer eens tijd voor een paar daagjes weg met fantastische mogelijkheden om veel te fotograferen. We kozen dit keer voor de Amsterdamse Waterleiding duinen (AWD). We hadden op Facebook bij iemand prachtige foto’s gezien, waaronder van vossen en dat wilde wij ook wel zien.

De AWD ligt nog net in Noord Holland op de grens met Zuid Holland. Het is een beschermd gebied en je moet een dagkaart kopen van € 1,50 per persoon. Bij de ingang parkeren kost € 2,– per auto. Dat zijn de kosten niet. Als je er vaker wilt verblijven kan je ook een jaarkaart kopen voor € 10,–. De AWD zijn bedoeld om water op een natuurlijk manier te zuiveren in de duinen om na 60 dagen door te pompen naar Amsterdam waar de laatste zuiveringen plaats vinden.

Dat is allemaal heel aardig maar het is vooral een natuurgebied met vele dieren. Er mag niet gefietst worden al kun je wel ontheffing aanvragen. We hebben wel een paar fietsers gezien maar niet hinderlijk veel. Ook honden zijn niet welkom en dat is voor de vele damherten die er rondlopen erg prettig.

Hert op een heuvel, eerste die we zagen maar zeker niet de laatste.

Als je eenmaal door hebt waar je moet kijken en waar je op moet letten zijn ze niet meer te missen. Meestal liggen ze lekker in de schaduw, maar soms lopen ze ook gewoon op de paden. Als je te dichtbij komt gaan ze vanzelf aan de kant. Als je mazzel hebt levert het wel mooie plaatjes op.

Deze bleef heel lang op ons pad grazen. Toen we te dichtbij kwamen ging hij toch maar weer de bosjes in.
Gewoon langs de kant van het wandelpad

Ik heb de eerste dag heel veel herten gefotografeerd en op een gegeven moment weet je het wel. Alleen als ze iets heel bijzonders deden wilde ik de camera wel weer in de aanslag brengen.

Hert dat blaadjes uit een boom eet
Drie herten tegelijk aan het drinken van het redelijk zuivere water

Maar er was nog veel meer te zien. Met name de blauwe Platbuik libellen waren druk in de weer om voor nageslacht te zorgen. Soms zelfs met drie tegelijk, dat kon je dan duidelijk horen. Ik zag er eentje even rusten en kon toen een mooie foto maken met de nadruk op de vleugels.

Platbuik libelle

Nog niet eens zo ver tijdens onze eerste wandeling zag Nettie een zandhagedis. Ik had een foto gemaakt waar zij hem had gezien, maar ook op het scherm uitvergroot zag ik hem nog steeds niet. Uiteindelijk zag ik zijn staart en begon hij te bewegen. Hij kroop naar een plek half in de zon waar hij ons goed in de gaten kon houden. Mazzel voor ons want nu konden we hem goed zien en mooie foto’s maken. De tweede dag zagen we er nog één maar die was alweer snel verdwenen.

Kleine zandhagedis. Niet groter dan 10 a 15 cm schat ik

Wat ons opviel was dat in dit waterrijke gebied toch maar weinig vogels en dan met name watervogels er te zien waren. Misschien omdat het water zo zuiver is dat er te weinig voedsel te vinden is? Bij een vogelkijkhuisje wel deze slapende Fuut gezien.

Slapende Fuut
Vogel op tak met blauwe achtergrond

We hadden eigenlijk op de tweede dag nog maar 1 missie en dat was het vinden van een vos of vossen. Zelfs op Google maps staat een label waar ze te vinden moeten zijn. Daarvoor moesten we in de hitte wel bijna tot aan het strand wandelen. Naast de vele herten en andere prachtige landschappen geen vos te zien. We wilden moed al opgeven en het was eigenlijk ook veel te warm om nog verder te wandelen dat we besloten maar zo zoetjes aan weer terug te lopen naar onze auto.

Zo kwamen we op de wandelroute terecht waar we de eerste dag ook al hadden gelopen. Daar kwam ineens van een heuvel een vos naar beneden die door de warmte heel erge dorst had.

Vos drink van het zuivere water

We wisten niet wat we zagen aan de overkant van het water, daar was er ineens één. Ze zijn lastig te spotten en ik geloof dat we echt enorme mazzel hebben gehad. Hij dronk wat, ging even liggen in de schaduw en trok weer verder.

Hij was zo goed te zien dat ik er ook een filmpje van heb gemaakt.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp